تمت اضافة السلعة إلى سلتكم

X
اذهب الى السلة
أكمل عملية الشراء

20

كانون الأول'14
Kul Hakkı

Allah katında büyük günahların dahi afıı varken kul hakkının affı yoktur. Pek çok şey ku hakkına sebep olmakla birikte Allahu Teala kul hakkını dünyada iken helalleşerek kapatmak ve huzuruna bu şekilde çıkmak gerektiğini emretmiştir.. Kul hakkınında kendi içerisinde belli başlıkları vardır. Sefamerve ekibi olarak sizler için bu başlıkları ve kuranı kerimdeki belli ayetleri bir araya topladık.

 
1- Mali olan kul hakları:
Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi.
 
Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir. Dünyada helalleşmezse, ahirette sevapları ona verilerek helalleştirilecektir. Mal sahibi ölmüş ise, vârisine ödenir. Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir. Salih fakir yoksa, İslamiyet'e hizmet eden hayır kurumlarına, vakıflara verilir. Kendi salih akrabasına, fakir olan ana babalarına, çocuklarına hediye olarak vermesi de, caiz olur. Bunları yapmak imkanını bulamazsa, mal sahibinin ve kendisinin af olunmaları için dua eder. Kâfirin hakkı için de, onunla helalleşmek gerekir. Gönlü alınmazsa, ahirette af olunması, çok güç olur.
 
2- Nefsi, yani hayati günah olan kul hakları:
Adam öldürmek, bir uzvunu kesmek, sakat bırakmak gibi şeylerdir.
 
Önce tevbe eder. Adam ölmüş ise, velisi ile helalleşmek gerekir. Velisi isterse af eder. İsterse belli bir mal ister. İsterse, mahkemeye verip, hakimden cezalandırılmasını ister. İslamiyet'te kan davası yoktur.
 
3- Irza dokunan kul hakları:
Dedikodu, iftira, alay, sövmek gibi haysiyetle, şerefle ilgili şeylerdir.
 
Tevbe etmek ve helalleşmek lazımdır. Bunlarda vârisleri ile helalleşmek olmaz.
 
4- Mahremi olan kul hakları:
Başkasının çoluk çocuğuna hıyanet etmek gibi şeylerdir.
 
Tevbe ve istiğfar eder. Fitne çıkmak ihtimali yoksa, sahibi ile helalleşir. Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir. Yaptığı ibadetlerin sevaplarını ona bağışlar. Fitne ihtimali olunca, helalleşirken işlediği günahları bildirmeyip, bendeki bütün haklarını af et demekle yetinir. 
 
5- Dini olan kul hakları:
Akrabasına ve emri altında olanlara doğru din bilgisi vermeyi terk etmek, insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibadetlerine mani olmak, onlara kâfir, fâsık demek. Bid’at çıkarıp veya mevcut bid’atleri savunup Müslümanların yanlış inanmalarına ve yanlış ibadet etmelerine sebep olmak. Açıktan oruç yiyerek veya açıktan başka haram işleyerek kötü örnek olmak. Bu günahlar için de tevbe etmek, hak sahipleri ile helalleşmek gerekir. NİSA SURESİ/ 29..31
 
 
 
NİSA SURESİ / 10
Zulüm yaparak yetimlerin mallarını yiyenler , karınlarına ateş yemiş olurlar ve ateşe girecekler .
 
BAKARA SURESİ / 188
Malınızı aranızda haksız yere yemeyin . İnsanların mallarının bir kısmını günah bir şekilde hakimlerin yardımıyla bile bile haksız olarak yemeyin .
 
MUTAFFİFİN 1..6
Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline . Onlar insanlardan bir şey ölçüp aldıkları zaman ölçüyü tam alırlar . Kendileri insanlara bir şey ölçtükleri veya tarttıkları zaman eksik yaparlar . Onlar tekrar diriltileceklerini sanmıyorlar mı? Büyük bir gün ki O gün tüm insanlar alemlerin Rabb’i karşısına ayağa kalkacaklardır .
 
ŞUARA SURESİ / 181..183
Ölçüyü , tartıyı tam yapın , eksiltenlerden olmayın . Doğru dürüst tartıyla tartın . İnsanların mallarının değerini normal   fiyatların altına düşürmeyin ve yeryüzünde fesatlık yapmayın .