Uzmanlar, ramazanda oruç tutanlara sindirimi uzun süren lifli gidalar ve bol bol meyve yemelerini tavsiye ediyor.
Uzmanlar, ramazan ayinda tok tutan yiyeceklerle saglikli beslenme hakkinda bilgi verdi. Ramazan ayinda ögün sayisinin ikiye düsmesi, saglikli ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor. Çünkü bu ayda, ögün zamanlarinda, yemek miktarlarinda ve tercih edilen gidalarin çesitlerinde önemli degisiklikler oluyor. Özellikle sahur ile iftar arasinin önceki yillara göre daha uzun olmasi, oruç tutan kisilerin açlik ve susuzlugu yogun hissetmesine sebep oluyor. Iftar ve sahur sofralarini, 11 ay boyunca tüketilen gidalarin yerine, hem gün boyu tok tutacak, hem de saglikli beslenmeyi saglayacak yiyeceklerle hazirlamak gerekiyor.
Uzmanlar, “Toklugu uzun süre sürdürecek olan besin gruplari; sindirimi ve emilimi uzun süren gidalardir. Kompleks karbonhidratlar adi verilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahillar, esmer (kepek, çavdar, tam bugday unundan yapilmis) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir. Açligin kaynagi kan sekerinin düsmemesi içinse, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gibi beslenmemizde çesitli degisiklikler yapmaliyiz. Bu besinler kan sekerimizin gün boyu dengede kalmasini saglayarak açlik hissinin olusmasini engelleyecektir. Ayrica, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, içerdigi karbonhidrat, protein, yag, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da saglikli beslenmenin temelini olusturuyor. Sivi besinler mideyi çabuk terk ettiginden kisiler çok daha çabuk açlik hissediyor. Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler tek baslarina degil; protein içerigi yüksek ve posali gidalarla beraber tercih edilmelidir. Ramazanda gün boyunca aç kalinacagi için yavas sindirilen, mide bagirsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçis hizi düsük olan esmer tahil ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gidalari iftarda tercih etmek, iftar sonrasi yasanabilecek rahatsizliklari ve asiri tatli istegini engeller. Iftar yemegine baslarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile baslamak ve arada sadece salata tüketerek zaman geçirmeye çalismak faydalidir” diyorlar
Uzmanlar, saglikli bir iftar için su tavsiyelerde bulundu:
“Iftardan 30 dakika sonra tüketilen ana ögünde etli veya etsiz, az yagli sebze yemegi ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yaninda yogurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde 2 su bardaginin altina düsmemesine özen gösterilmelidir. Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavi sinirlamak veya hiç yememek gerekir. Iftarda kan sekerini hizli yükseltmeyecek besinleri tavsiye edilen zaman araliklarinda tüketmek iftar sonrasindaki olusabilecek tatli krizlerini ortadan kaldiracaktir. Bu sekilde fazladan alinabilecek kalori miktari sinirlamis olacaktir. Iftar yemeginden 1.5-2 saat sonra meyve ara ögünü yapmak faydali olacaktir. Yemegin ardindan serbetli hamur tatlilari, kizartilan tatlilar yerine muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlilar veya meyve tüketilmelidir. Ramazan ayinin tatlisi olan güllaç saglikli bir seçim olacaktir. Meyve tatlilari, sütlaç gibi tatlilar da yenilebilir. Yemekten 1-2 saat sonra yarim saatlik bir yürüyüs de yapilabilir”.