Product has been added to Cart

X
GO TO THE CART
CONTINUE SHOPPING

18

JUN'15
Hoşgeldin Ey Şehr-i Ramazan

 

Ramazan ayı “Kur'ân ayı”dır
 
“(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki; insanlara doğru yolu göstermek ve hidayet ile Furkan’dan (Hak ile batılı ayıran hükümlerden) apaçık deliller olmak üzere Kur'ân onda indirilmiştir.” (Bakara, 185)
 
Diğer semavî kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir.
Ramazan ayının “başında rahmet, ortasında af, sonunda cehennemden azad vardır”
“Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem ateşinden kurtuluştur” (İbn-i Ebi’d-Dünya)
 
Ramazan-ı Şerif’in ilk orucu, o güne kadar olan geçmiş günahları affettirir
“Ramazan'ın ilk gecesi olunca, göğün kapıları açılır, Ramazan’ın son gecesi oluncaya kadar hiçbir kapısı kapanmaz. Ramazan ayı içerisinde bir gecede, herhangi bir kul namaz kılarsa, şüphesiz ki, Allah (cc) onun her secdesine bin beş yüz sevap yazar ve onun için cennette kırmızı yakuttan bir köşk yapar. Bu köşkün altmış bin kapısı vardır. Her kapısında kırmızı yakutla süslenmiş altından bir köşk vardır. Ramazan'ın ilk orucunu tutunca o güne kadar olan geçmiş günahları bağışlanır ve her gün sabah namazından akşama kadar yetmiş bin melek ona istiğfar ederler. Ramazan ayı içerisinde gece veya gündüz yapmış olduğu her secde için ona, gölgesinde atlı bir yolcunun beşyüz sene gidebileceği büyüklükte bir ağaç verilir.” (Beyhakî)

Ramazan ayı boyunca dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde başta mide – bağırsak hastalıkları olmak üzere birçok hastalık oluşma riski de artıyor. Sahura kalkmamak, sahurda fazla miktarda yağlı besinler tüketmek, iftarda çok miktarda ve çok çeşitte yemek yemek, kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar sıvı tüketmemek gibi iftar ve sahurda en çok yapılan beslenme hataları da riskleri artırmaktadır.

Birçok kişi gece yatmadan önce yemek yer ve sahura kalkmaz. Bu da ortalama 18 saat gibi uzun bir süre aç kalınmasına ve metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur. Çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür. Bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.
Sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olacaktır.
Ayrıca bu tür yağlı ve ağır besinler tüketilip ardından yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir. Sahurda yağlı ve ağır besinler yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks şekerlerden oluşan bir öğün olmalıdır.
Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur. Unutulmamalıdır ki tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalıdır.
İftarda fazla miktarda yemek yemek boş olan mideye yüklenilmesine sebep olacaktır. Bu durumda sindirim zorlaşacak, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı oluşacak, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanacaktır. Bu nedenle ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı yada ızgara et yemeği, kurubaklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir.
 
SAHUR VAKTINDEKI ÖGÜN KESINLIKLE ATLANMAMALIDIR
 
Sahurda, oruçlu iken doygunlugun uzun sürmesini saglayacak ve susatmayacak besinleri tercih edilmesi gerektigini ifade eden Uyar, “Süt, yumurta, peynir gibi protein içerigi yüksek besinler, tuzu alinmis zeytin, ceviz, findik, bol miktarda taze sebze tam tahilli ekmek, tahilli çorbalar, meyve yenilmelidir. Reçel, tatli gibi sekerli yiyeceklerin fazla tüketilmesi, sabah daha aç kalkilmasina neden olabilir. Ayrica sahurda yagli hamur kizartmasi, tahinli- yagli çörekler gibi su ihtiyacini artirici hamur isleri yerine, az yagli sebzeli, peynirli börekler tercih edilebilir” diye konustu.
 
 
Ramazanda sağlıklı beslenmek için;
 
  • Mutlaka sahura kalkılmalı, sahurda hafif besinler tüketilmeli.
  • Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2 – 2.5 litre su içilmeli.
  • İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalarla yemeğe başlanmalı.
  • Yemekler yavaş yavaş ve az porsiyonlarda tüketilmeli.
  • Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla kepekli ürünler tercih edilmeli.
  • İftarda kızartma ve yağlı besinler yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemleri kullanılarak.
  • Pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli.
  • Tatlı tüketilmek isteniyorsa hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmeli.
  • Ara öğün olarak meyveye yer verilmeli.
  • Haftada üç kez düzenli hafif egzersize devam edilmeli.
  • Her grup besin almaya özen gösterilmeli.
  •