SARAYBOSNA - Bosna’nın doğusunda bulunan Srebrenitsa, BM’nin "Korunaklı Bölge" ilan ettiği Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa ve Tuzla gibi yerlerden biriydi. Srebrenitsa’nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de mülteci akını yaşandı ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa’da toplandı.
Hollanda askerlerine sığınan bu mülteciler, kampı kuşatan Bosnalı Sırpların generali Ratko Mladiç’e bağlı birliklerce alınarak götürüldükleri ormanlık alanlarda, kapatıldıkları fabrikalarda katledildi.
Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden kurbanlar için düzenlenen cenaze törenine katılan yabancı devlet ve hükümet başkanları Potaçari'ye geldi.
Liderler, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndaki cenaze töreninden önce, ilk olarak soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'nı ziyaret etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da cenaze töreninin yapılacağı Potoçari'ye gelişi sırasında aracından vatandaşları selamladı.
Bir soykırım düşünün ki üstünden 19 sene sonra bile hala biryerlerden yeni kurbanlara ait kalıntılar ve kemikler çıkıyor.
19 sene sonra bile gömülecek yeni kurbanlar oluyor bu sefer düzgün mezarlara.
Unutturmamak insanlık borcudur.