Product Added to Your Cart

X
VIEW CART
CONTINUE SHOPPING

10

FEB'22
2.Abdülhamid Han'ın 104.Ölüm Yıldönümü
 
Bugün 2.Abdülhamid Han'ın 104.ölüm yıldönümü..
Kadim Osmanlı Kültürü'ne nice katkısı olan padişahımızı rahmet ve dualarla anıyoruz...
 
Abdülhamid Han' ın bazı bilinmeyen özelliklerini sizinle paylaşmak istedik bugün, 
 
II. Abdülhamid, (1842-1918) yılları arasında hüküm süren Osmanlı Sultanlarının otuzdördüncüsü, İslâm halîfelerinin doksandokuzuncusudur. O,tüm İslâm âleminde tabiî ve sembol bir lider vasfına ulaşmış müstesnâ bir şahsiyettir.
 
Hayırsever ve cömert bir insan olan Sultan İkinci Abdülhamid, Güzel Sanatlar Akademisi, Ticaret ve Ziraat Okulları kurmuş, ilk ve orta dereceli okullar, dilsiz ve kör okulları, meslek okulları da yaptırmıştır.
 
İstanbul’da Şişli Etfal Hastahanesi’ni ve Dârülaceze’yi kendi şahsi parasıyla yaptırıp, Hamidiye adı verilen içme suyunu borularla İstanbul’a getirtti.
 
 
#Sultan Abdülhamid Han sefere çıkarken atı gül yağıyla tımar edilirmiş. Gül yağı hayvanlarda, özellikle atlarda kullanılınca kana karışıp atın daha enerjik olmasını sağlarmış.
 
 
#Harem ve #saraydakiler #kadınlar,  yasemin, özellikle gül ve çiçek kokuları kullanırmış. Bu kokular aynı zamanda sarayda depresyon ve sinir yatıştırıcı özelliği nedeniyle ilaç olarak da kullanılırmış.
 
 
Tüm Osmanlı padişahları, ramazan ayından bir hafta önce Eyüp Sultan Camisi’nin kubbelerini safran, gül ve amber sularıyla yıkatırmış. Bunu da sabah gün ağarırken, gün ışığının vurduğu kubbelerden etrafa güzel ve ferah kokular yayılması için yaparlarmış.. 
 
 
Gül  günümüzde de, her yerde gerek temizlik, gerek şifa için kullanılmaktadır. 
Hoş kokusu, tedavi edici ve canlandırıcı özelliği olan gül yüzyıllardır gelenek ve göreneklerimizin içinde olmuştur. 
 
 
 
Gül mayasında gül suyuna oranla daha fazla gül yağı esansı mevcuttur. Yaşlanmayı geciktirir, toksinlerin atılmasını sağlar, serinletici ve ferahlatıcı etkisi vardır. Göz nezlesini giderir. Gargara yapılırsa ağız yaralarına ve diş ağrılarına faydalıdır.
 
Harrem Gül Mayasını İncelemek için tıklayın!