Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

06

MAR'23
Doğru Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?


doğru koşu ayakkabısı nasıl seçilir

Doğru Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Herhangi bir spor mağazasına girdiğinizde, onlarca ayakkabının sergilendiği renkli bir vitrin sizi karşılayacaktır. Spor ayakkabı seçmek ve çok sayıda seçenek arasından en uygun ayakkabıyı bulmak oldukça zordur. Aradığınız özellikler ve ihtiyaçlarınız sizin için en doğru ayakkabıyı bulmayı daha da zor hale getirebilir.

Hangi spor ayakkabıyı seçerseniz seçin, topuktan ayağa tam olarak oturmalı ve her adımınızda rahat hissetmelisiniz. Online veya mağazadan doğru koşu ayakkabısını seçmenize yardımcı olmak için buradayız. Yazımızın devamında, ayakkabı anatomisini ve doğru koşu ayakkabısının nasıl seçileceğini daha detaylı açıklıyor olacağız.

Ayakkabı Kalıbı

Koşu ayakkabıları giyileceği aktiviteye uygun ve ayağa doğru şekilde oturması için tasarlanmıştır. Önceliğiniz her zaman sağlığınız olmalıdır. Ayakkabınızdan kaynaklanan en ufak bir rahatsızlık konforunuzu ve sağlığınızı etkileyebilir. Aşağıda doğru koşu ayakkabısının nasıl seçileceğine dair bazı ipuçlarına değindik:

 

  • Her iki ayağınızın da ölçüsünü alın: Ayak numaranız zamanla değiştiğinden, yeni koşu ayakkabısı denerken her iki ayağı da ölçmek çok önemlidir.
  • Gün sonunda ayakkabı deneyin: Ayaklarınız tüm gün şişer ve gün sonunda en geniş halini alır. Bu da ayağınız için doğru numarayı seçmenize ve ayağınızdan daha küçük numaralardan kaçınmanıza neden olur.
  • Ayakkabıların ikisini de deneyin: Bazı insanların ayakları diğerinden daha büyüktür. Daha büyük olan ayağınız için en iyi numarayı bulmak için hem sağ hem de sol ayakkabıyı deneyin.
  • Ayakkabınızda başparmak tırnağınızın uzunluğu kadar alan olmalı: Ayak parmaklarınızı kıpırdatabilmelisiniz. Genişlik yeterli olmalı, ayağınızın sürtünmeden biraz hareket etmesine alan sağlamalıdır. Bağcıklar rahat olmalı ve çok sıkı olmamalıdır.
  • Yeterince rahat olduklarından emin olun: Koşu ayakkabıları oldukça rahat hissettirmelidir.

 

doğru koşu ayakkabısı nasıl seçilir doğru koşu ayakkabısı nasıl seçilir doğru koşu ayakkabısı nasıl seçilir

 

 

Nerede Koşmayı Planlıyorsunuz?

Koşu ayakkabısı seçimine karar verirken koşmayı planladığınız arazi önem arz ediyor. Koşu ayakkabıları arazi ve yol olmak üzere iki türe ayrılır. Yol ve arazi için koşu ayakkabıları arasında birkaç önemli fark vardır. Genel olarak arazi ayakkabıları, tabanı daha fazla kavrar ve zemine daha sağlam basmayı sağlar. Yol ayakkabılarının ise daha düz ve uyumlu tabanları vardır.

En çok koştuğunuz araziye göre nasıl bir koşu ayakkabısı seçmeniz gerektiğini bilmek, sakatlanmalardan kaçınmak ve koşu performansınızı artırmak için çok önemlidir. Engebeli yollarda ağırlık dizlere, eklemlere ve ayak bileklerine verilir. Bu nedenle, koşu ayakkabısı sizi sakatlanmalardan korumak için şok emilimi ve destek özellikleri sunmalıdır.

Spor Ayakkabı Modelleri

Doğru koşu ayakkabısını nasıl seçeceğinize karar verirken, aynı zamanda tasarımlarını da göz önünde bulundurmalısınız.

 

  • Hareket kontrolü sağlayan ayakkabılar düz bir kalıp üzerine üretilmiştir. Ayakkabıyı ters çevirerek alt kısmını inceleyebilirsiniz. Hareket kontrolü sağlayan ayakkabı tabanları geniş ve düz bir şekle sahiptir. Düz bir tabana sahipseniz ve fazla çıkıntılı bir ayak şekliniz varsa bu ayakkabı modeli sizin için idealdir. Ayrıca bu ayakkabı modeli koşu sırasında yalpalamanızı engelleyerek ayağınız için en iyi desteği ve konforu sağlar.
  • Denge ayakkabıları yarı kavisli bir formdadır. Ayaklarınız normal bir kavise sahipse ve hafif içe basıyorsanız bir denge ayakkabısı tercih etmelisiniz. Denge ayakkabıları, yastıklama ve destek özelliklerinin mükemmel kombinasyonunu sunar.
  • En kavisli ayakkabılar nötr yastıklamalı ayakkabılardır. Çıkıntılı bir ayağınız varsa ve koşarken içe basma sorunu yaşıyorsanız darbe emici bir ayakkabı sizin için en ideal seçim olacaktır. Bu ayakkabılar, yastıklamalı olduğundan ayağınızın doğal olarak absorbe edemediği darbelere karşı tampon görevi görür.

 

Çorap Türü Önemlidir

Önemsiz görünebilir, ancak çorabınızın kalınlığı önemlidir. Ayaklarınız sıcakta genişlediğinden, ayakkabınızın oturmasını ve verdiği hissi önemli ölçüde etkileyebilir. Ayakkabı denemeye giderken, genelde koşu için tercih ettiğiniz çorapları giyin. Darbelere karşı daha iyi koruma sağlamak için; parmaklar, ön taban ve topuk boyunca dolgu malzemesi ve ekstra kavis desteğine sahip bir teknik koşu çorabı seçmelisiniz.

Pamuklu çoraplar rahat olsa da koşu için önerilmez. Pamuk nemi emer, koşmanın neden olduğu vücut ısısı, sürtünme ile birleştiğinde su toplanması, nasır ve tahriş gibi problemlerle karşılaşma olasılığınız yüksektir. Her zaman koşu ayakkabınızın arka kısmından daha uzun bir çorap giymelisiniz, aksi takdirde koşu sırasında çorap aşağı kayabilir ve topuğunuzun arka kısmı sürtünmeden dolayı tahriş olabilir. Nasıl bir koşu ayakkabısı seçeceğinize karar verirken çorap özelliklerini de göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Koşu Ayakkabılarında Yastıklama

Yastıklama, ayakları yeterince içe doğru dönmeyen veya çok fazla dışa doğru bükülmesi nedeniyle pronasyon sorunu yaşayan koşucular için çok önemlidir. Yuvarlanma hareketi, her adımda, eklemlerinizden omurganıza iletilecek olan şoku absorbe eder.

Ekstra yastıklamaya sahip ayakkabıların amacı, doğal süreci taklit ederek şoku azaltmaktır. Denge sağlayan ayakkabılar; hareket kontrolü ve yastıklama özelliklerini birleştirerek darbeleri nötrler, orta destek ve dayanıklılık sunar. Hareketi çok fazla kısıtlamadan, ayağınızın ve bileğinizin aşırı hareket etmesini önlemek için tasarlanmıştır.

Hafif koşu ayakkabıları, adından da anlaşılacağı gibi, daha hafiftir ve dolayısıyla daha esnektir. Hafif ayakkabılar genel olarak daha az ağırlığa ve daha esnek yastıklamaya sahiptir ve ayaklarınızı korumak için "minimalist" yaklaşımın en iyi özelliklerini yastıklama teknolojisi ile birleştirir. Hafif ayakkabılar, son derece rahat olmanın yanı sıra koşudan sonra oluşabilecek yorgunluğu ve ağrıları azaltacaktır.

Koşu Ayakkabılarında Destek

Koşarken, ayaklarınızın yerle nasıl temas ettiğini göz önünde bulundurarak nasıl bir koşu ayakkabısı seçmemiz gerektiğine dair fikir sahibi olabiliriz. Normal hareket sırasında ayak içeri kayarak düzleşebilir ve buna içe basma adı verilir.

Pronasyon belirli bir seviyeye kadar gereklidir, ancak daha fazlası sakıncalıdır. Üç seviye pronasyon vardır, içe basma seviyenizi belirleyerek, destekleyici özelliklere sahip ayakkabıları tercih etmelisiniz. Markalar, aşırı hareketi önlemek için farklı ayakkabı teknolojileri ve özellikleri kullanır. Bu teknolojiler, ayak hareketlerindeki geçişlerin daha yumuşak olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

İçe basma seviyenizi belirlemek için, bir ayakkabı uzmanının koşu biçiminizi gözlemlemesini sağlayabilirsiniz. Başka bir yöntem de daha önce giyilmiş spor ayakkabılarınızın aşınma şeklini incelemektir. Biyomekaniğinize bağlı olarak, koşu ayakkabılarınızdan nasıl özellikler beklediğinize karar vermelisiniz. Böylece seçtiğiniz ayakkabı, performansınızı en üst düzeye çıkarmanıza destek sağlayacaktır.

Koşu Tarzınızı ve Önceki Sakatlıklarınızı Göz Önünde Bulundurun

Koşu ayakkabıları dört türde sınıflandırılır: minimalist, nötr, denge ve hareket kontrolü sağlayan ayakkabılar.

Bu ayakkabı modelleri, dengeyi güçlendirme ve yürüyüş düzeltme teknolojisi sunmaktadır. Pronasyon sorunu yaşıyor musunuz? Koşarken aşırı derecede içe basıyor veya topuğunuza darbe alıyor olabilirsiniz. Topuk ağrısı veya diğer koşu sakatlıkları öykünüz var mı? Bu sorular, koşu ayakkabınız için gerekli olan denge düzeyini ve ayakkabı türünü belirlemenize yardımcı olacaktır.

Bu makalede, doğru koşu ayakkabılarının nasıl seçileceğine dair bazı fikirlere ve önerilere yer verdik. Sefamerve, öncelikle tesettürlü kadınlara yönelik bir online giyim mağazasıdır. Geniş kategori yelpazesi; sweatshirt'lerden tesettür eşofman modellerine kadar tesettürlü kadınlara yönelik birçok ürün sunmaktadır. Daha fazla ilham almak için online mağazamıza göz atmayı unutmayın.