Kuranı kerimde tesettür ayeti bir tane değildir ve hepsi farklı olaylardan sonra inmiştir. Tefsir usulü biliminde “İtibar, iniş sebebine değil; hükmün umumiliğine göredir“. Bu itibarla tüm İslam alimleri Müslüman kadınların mahrem olmayan erkekler yanında el ve yüzleri hariç tüm bedenlerini örtmelerinin farzlığında ittifak etmişlerdir. Buna muhalif tek bir alim dahi yoktur.
Tesettür ayetlerinin iniş nedenini anlatan rivayetlerden bazıları şöyledir :
Nur Suresi, 30. Ayet :
Mü’min erkeklere söyle, gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu, onlar için daha temizdir. Muhakkak Allah, bütün yaptıklarından haberdardır. (Nur Suresi / 30. Ayet Meali)
İbni Mezdevi, sahabe efendilerimizden Ali bin Ebi Talib radıyallahu anh’den şöyle rivayet etmiştir :
Rasulullah aleyhissalatu vesselam zamanında Medine sokaklarında dolaşan bir kadınla bir erkek karşılaştıklarında bakışmışlar. Şeytan da “bu bakışlar, ancak birbirlerini beğendikleri içindir’ şeklinde kendilerine vesvese vermiştir. Adam bir yandan yürüyor, bir yandan da kadına bakıyormuş. Başı hep kadından tarafa çevrili olduğu için önüne çıkan bir duvara çarpmış ve burnunu yararak kanatmıştır. Bunun üzerine, ‘Allah’a yemin ederim ki, gidip Rasulullah aleyhissalatu vesselam’a durumu anlatıncaya kadar burnumun kanını yıkamayacağım’ diye yemin etmiş. Hz. Muhammed aleyhissalatu vesselam’ın yanına gelerek hadiseyi anlatır.
Hz. Muhammed aleyhissalatu vesselam, “Burnunun duvara çarparak kanaması günahının cezasıdır” buyurur. Bunun üzerine de
‘Mümin erkeklere söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar…’ (Nur Suresi / 30. Ayet) ayeti nazil oldu.
| Suyuti, Camiu’l-Ehadis, 34784; Suyuti, ed-Dürrü’l-Mensur, 11/16
Nur Suresi, 31. Ayet :
Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, ırzlarını korusunlar; görünmesi zaruri olanların (el ve yüz) dışında zinetlerini açmasınlar ve baş örtülerini yakalarının üzerine vursunlar; zinetlerini, kocalarından veya babalarından yahut kayınbabalarından yahut oğullarından yahut üvey oğullarından yahut kardeşlerinden yahut kardeş oğullarından yahut kız kardeş oğullarından yahut kendi kadınlarından yahut sahibi bulundukları cariyelerden veya uyuntu (şehvetten yoksun) erkek hizmetçilerden veya henüz kadınların şehvet uyarıcı taraflarından habersiz çocuklardan başkasına göstermesinler; gizledikleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey mü’minler, hepiniz Allah’a tevbe edin ki, mutluluğu bulabilesiniz. (Nur Suresi / 31. Ayet Meali)
İbni Kesir, Mukatil bin Hayyan’dan, o da Cabir bin Abdullah el-Ensari’den şöyle rivayet eder :
Esma binti Mirsed radıyallahu anha’nın Beni Harise mevkiinde bir hurmalığı vardı. Kadınlar oraya etek giymeden, göğüsleri, saçları ve ayaklarındaki halhalları açık olarak giderlerdi. Esma radıyallahu anha da, ‘bu görünüşünüz ne kadar çirkindir’ derdi. Bunun üzerine,
‘Mümin kadınlara da söyle: gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar…’ (Nur Suresi / 31. Ayet) ayeti nazil oldu.
| İbni Kesir, Tefsir, 3/273
Ahzab Suresi, 59. Ayet :
Bir kısım edepsiz münafıklar, cariye kadınlara sataşırlardı. Zaman zamanda sair kadınları da, cariye adı altında rahatsız ederlerdi. Neden böyle yaptıkları sorulduğunda ise, “Biz onları cariye sanmıştık” diyerek mazeret uydururlardı. Bu hadiseler üzerine Müslüman kadınların dışarıya çıktıkları vakitte tamamen örtünmelerini emreden
Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına, dışarı çıkarken üstlerine örtü almalarını söyle; bu, onların hür ve namuslu bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar. Allah bağışlar ve merhamet eder.
| Ahzab Suresi / 59. Ayet Meali
ayet-i kerimesi nazil oldu.
Tesettür ile İlgili Ayet ve Hadisler Nelerdir?
Tesettür konusunda en çok merak edilen sorulardan biri hiç şüphesiz “tesettür ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?” sorusudur. Özellikle “Kur’an-ı Kerim‘de geçiyor mu?”, “Allah’ın emri mi?”, “Kesin bir hüküm var mı?” gibi insanların akıllarına takılan ve sürekli dile getirdikleri sorulardır. Bu sorulara cevap olarak tesettür ile ilgili ayetler ve tesettür ile ilgili hadisler şöyledir :
Tesettür ile ilgili ayetler :
Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
| Ahzab Suresi /59. Ayet Meali
Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!
| Nur Suresi / 31. Ayet Meali
Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.
| Nur Suresi / 60. Ayet Meali
Tesettür ile ilgili hadis-i şerifler :
Umeys’in kızı Esma’dan şöyle nakledilmiştir :
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gün Hz. Aişe radıyallahu anha’nın evine girdi. Kız kardeşi Esma yanında idi. Üzerinde vücudunun her tarafını örten ve yenleri geniş bir elbise vardı. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem onu görünce kalkıp dışarı çıktı. Hz. Aişe radıyallahu anha kız kardeşine “Buradan uzaklaş Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, sende hoşlanmadığı bir şey gördü.” dedi. Hz. Esma uzaklaştı arkasından Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem içeriye girdi. Hz. Aişe radıyallahu anha niçin kalkıp gittiğini sordu. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem de elbisesinin yenini sadece parmakları görünecek şekilde ellerinin üzerine çekerek şöyle cevap verdi :
“Kız kardeşini görmedin mi? Müslüman bir kadın şurasından başkasını gösteremez.”
| Mecmeu’zzevâid nr : 4168
Bu hadis-i şerif’ten Hz. Esma’nın giydiği elbisenin bedenini örttüğünü, fakat kollarında açıklık olduğunu bunun üzerine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bu kıyafetinden hoşlanmadığını, ellerinin üstünün parmaklara kadarda örtünmesi gerektiğini İslam alimleri anlamışlardır ve de böyle ifade etmişlerdir.