Produit Ajouté au Panier

X
COMPLÉTER LA COMMANDE
CONTINUER VOS ACHATS

17

AOU'18
Arife Günü

 

Kurban Bayramı Arifesinde Yapılması Gereken En Önemli İbadetler

Kurban arifesinde yapılması gereken ibadetler hakkında bilgi vermeden önce kısaca bu günün faziletinden bahsedelim: Arife günü biz Müslümanlar için en önemli günlerden biridir. Kurban bayramından bir gün önce idrak edilen Arife günü, Hz. Adem (a.s) ve Hz. Havva'nın kavuştuğu gün olarak bilinmektedir. Arife gününde, samimiyetle yapılan tüm duaların Rabbimiz tarafından kabul edileceği, Hz. Muhammed (a.s) tarafından bildirilmiştir. Hadis alimlerinden olan Müslim Bin Haccac'dan nakledilen bir hadise göre; "Allah'ın ateşten azad ettiği kullarının sayısının en yüksek olduğu gün Arife günüdür". Peygamberimiz (a.s.), arife günü akşamı, tüm ümmetinin affedilmesi için dua etmiş ve Allah tarafından kendisine cevaben; '' Muhakkak ki ben zalimden başkasını affettim, zalimden de mazlumun hakkını alırım.'' buyrulmuştur. Peki Arife gününü hakkıyla idrak edebilmek için yapılması gerekenler nelerdir?

Teşrik Tekbirleri

Teşrik tekbirleri, arife günü sabah namazından itibaren başlamaktadır. Kurban bayramının dördüncü günü, ikindi namazına kadar devam eden teşrik tekbirleri, toplam yirmi üç vakit farz namazlarının ardından birer defa alınmaktadır. Bu tekbir şu şekildedir. ''Allahu ekber Allahu ekber. La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillah’il hamd.'' Tekbirin manası: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur." Teşrik tekbirlerinin başlangıcı, Hz. İbrahim (a.s.)'e dayanır. İbrahim peygamber gördüğü sahih rüya neticesinde, oğlu Hz. İsmail (a.s.)'i, Allah'a kurban etmeye karar verir. Allah, Hz.İbrahim (a.s.) oğlunu kurban etmek üzereyken, Cebrail (a.s) ile oğluna bedel bir koç gönderir. Cebrail, koç ile dünyaya ulaştığında ''Allahu ekber, Allahu ekber'' diyerek tekbir getirir. Tekbiri duyan Hz. İbrahim, gök yüzüne bakarak Cebrail'i koç ile görünce ''La ilahe illallahu vallahu ekber'' der. İsmail(a.s)'da ''Allahu ekber ve lillah’il hamd'' diyerek bu sünneti başlatmış olur.

Kurban Arifesinde Oruç Tutmak

Peygamber efendimiz (a.s.), Zilhicce ayının ilk on gününe oldukça önem vermiştir. Hac ibadetinin de yapıldığı bu günlerin onuncusu, Kurban Bayramının ilk günüdür. Peygamberimiz bu günlerin önemini şöyle ifade etmektedir; "Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür. Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca sevapça eşittir. Ondaki bir gecenin ibadetle ihya edilmesi Kadir Gecesinin ihya edilmesine eşittir. (Tirmizi, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39)" Arife orucu tutmak çok sevaptır. Bugün tutulan oruç bin gün nafile oruca bedel olmakta ve geçmiş ve gelecek yılda yapılan tövbelerin kabulüne sebeptir. Ayrıca, arife günü besmele ile bin İhlas suresi okuyanın dualarının kabul olacağı bildirilmiştir.

Kurban Arifesi Namazları

Arife namazı olarak da bilinen namazlar, tövbe namazı ve kaza namazlarıdır. Kılamadığımız namazlarımız var ise bu gece kaza etmek gerekir. Tövbe namazının özellikle arife günü kılınması tavsiye edilmiştir. Tövbe namazı, arife günü ikindi namazının ardından iki rekatta ve ev dışında açık havada kılınır. Bu namazdan sonra tüm işlenen günahları itiraf etmek, samimiyetle ve pişmanlıkla dua etmek gerekmektedir. Peygamber efendimiz tövbe namazına oldukça önem vermiştir. İbn Huzeyme' den nakledilen bir hadiste Peygamberimiz, Bilal-i Habeşi'ye hangi ameli yaparak benden önce cennete girdin diye sormuş, o da her günahının ardından gerçek bir pişmanlıkla tövbe namazı kıldığını ifade etmiştir. Peygamber efendimiz de bunu doğrulamıştır. Görülüyor ki arife günü yapılan ibadetler, gerçekten kurtuluşa vesile ibadetlerdir.

Kurban Arifesinde Gece Duaları

Arife gününün en önemli ibadetlerinden birini, arife gecesi duaları oluşturmaktadır. Arife günü ve gecesi edilen duaların geri çevrilmeyeceği peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. Hadis alimlerinden olan İmam-ı Tirmizi' den nakledilen bir hadiste, Peygamber efendimizin: ''Duanın hayırlısı arife günü yapılan duadır.'' buyurarak Peygamberlerin arife günü duasını şöyle okuduğu haber verilmiştir; "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir''. Sahih-i Buhari' den nakledilen başka bir hadisi şeriften öğrendiğimize göre, arife günü şu duayı okuyan şeytanın şerrinden korunur, kendini muhafaza altına almış olur; ''Allahümme’c’al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme’şrah li sadri ve yessir li emri'' açıklaması; ''Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nurlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver''. Bunların yanında çokça tespih çekmek, tekbir getirmek ve bin defa besmele ile ihlas suresi okumak yapılacak ameller arasındadır. Allah arife günü hürmetine, dualarımızı kabul etsin.

 

 






MOTS-CLÉS: