YAYLA ÇORBASI
-
1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
-
7 su bardağı su
-
1 su bardağı yoğurt
-
1 yumurta
-
Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
-
3 yemek kaşığı sıvı yağ
-
2 yemek kaşığı tereyağı
-
Tuz
-
Nane
Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ayrı bir kâsede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile iyice çırpılır. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır. Şık bir sunum olması açısından; çorba kaselere alınır. Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir. Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın. Mis kokulu yayla çorbamız servise hazır.
SEBZELİ TAVUK SARMA
-
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ (minik boy fincan)
-
1 tane orta boy kuru soğan rendesi
-
2 diş sarımsak rendesi
-
3 yemek kaşığı soya sosu
-
1 tatlı kaşığı kekik
-
1 çay kaşığı Pul biber
İçi için;
-
1 tane minik boy patlıcan
-
1 tane havuç
-
1 tane kırmızı biber
-
1 tane yeşil biber
-
İnce dilimlenmiş kaşar peyniri
Sos malzemelerinin hepsini minik bir fırın kabına alıyoruz ve karışmasını sağlıyoruz. Sos hazır olduğunda içine ince dilimlenmiş tavuk etlerini yıkadıktan sonra ekleyip tavukların tüm sosa bulanmasını sağlıyoruz. Üzerini streç filmle kapatıp en az 2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Vaktiniz bolsa tavuk etlerini daha da uzun süre sosta bekletebilirsiniz. Ne kadar uzun süre beklerse lezzeti o kadar bol olur.
Diğer taraftan yıkanmış sebzeleri ince şeritler halinde doğrayıp hazırlıyoruz. Marine olup dinlenen tavuk etinden bir tane tabağa alıp orta kısmına biraz sebzelerden ve dilimlenmiş kaşar peynirinden ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz. Daha sonra tavuk sarmaları sosta beklettiğimiz fırın kabına kalan sosun içine diziyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. Ve fırın kabının içine bir minik Türk kahvesi fincanı su ekleyip kızarana kadar fırınlıyoruz. Fırında çok fazla kızarmasını beklemeyin üzeri hafiften kızardığında alın ki etler kuru olmasın. Pişen sarmaları ilk sıcağı çıktığında servis ediyoruz.
TEL ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
-
2 su bardağı pirinç
-
Yarım çay bardağı tel şehriye
-
50 gr. Tereyağı
-
3 yemek kaşığı sıvı yağ
-
1 tatlı kaşığı tuz
-
1 su bardağı tavuk suyu (200 ml)
-
2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)
-
Pirinci ıslatmak için;
-
Sıcak su
-
1 tatlı kaşığı tuz
Öncelikle 2 su bardağı pilavlık pirinci uygun bir kabın içerisine alalım. 1 tatlı kaşığı tuzu ve üzerini geçecek kadar Ilık suyu ekledikten sonra pirinçleri yaklaşık 20 dakika beklemeye bırakalım. Sürenin sonunda pirinçleri birkaç defa iyice nişastasından arınıncaya kadar yıkayalım. Diğer taraftan tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alalım.
Yağ ısındıktan sonra yarım çay bardağı tel şehriyeyi ilave edelim. Şehriyeler kızarıncaya kadar orta ateşte karıştırarak kavuralım. Şehriyelerin rengi yeterince koyulaştığında suyu süzülmüş pirinçleri tencereye ilave edelim. Birkaç dakika şehriyelerle pirinçleri birlikte kavuralım. Bu aşamada üzerlerine 50 gram tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı tavuk suyu ve 2,5 su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım.
Pilavımızı kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alarak suyunu tamamen çekinceye kadar pişirelim. Üzerine bir kâğıt havlu örterek yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakalım. Nazikçe karıştırdığımız tel şehriyeli pirinç pilavımız artık servise hazır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.