Teravih namazı Ramazan ayında geceleyin kılınır. 20 rekattır ve isteğe göre cemaatle veya tek kişi kılınabilir. Fakat cemaatle kılmanın fazileti daha fazladır. 10 rekat yatsı namazıyla başlayan bu süreç 20 rekat teravih namazıyla devam eder ve cemaat ile birlikte kılınıyorsa sonrasında 3 rekat vitri vacip namazı kılınarak bitirilir.
4′er veya 2′şer rekatlardan oluşan biçimlerde teravih namazını kılmak mümkündür.
2*10 biçiminde kılmak için şu adımlar izlenir:
- “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” sözü imam niyet ettikten sonra tüm cemaat ile birlikte söylenir.
- Baş parmaklar kulak arkasında olacak biçimde eller kaldırılır ve Allalh-u Ekber denilip göbekte eller bağlanır.
- Herkes içinden sübhanekeyi okur. İmam besmele çektikten sonra Fatiha suresi ve başka bir sure daha okunur. Sonra tekrar Allah-u Ekber denir. Rüku yapılır, doğrulunur ve secde yapılır.
- İkinci rekata kalkılır. Fatiha ve başka bir sure imam tarafından okunduktan sonra rüku ve secdeye geçilir. Bu arada sübhaneke okunmamaktadır. Sonrasında Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunarak namaz bititirlir.
- 20 rekat namaz bu adımlar tekrarlanarak kılınır.
4*5 biçiminde kılmak için şu adımlar izlenir:
- Niyet edilir. Sübhaneke okunur. Sonrasında Fatiha ve başka bir sure okuması yapılmaz. İmam bu sefer bunları sesli okur. Sonrasında rüku yapılır. Rükudan sonra dik vaziyete geçilir ve secde yapılır.
- İkinci rekata geçilince yine besmele çekmek gerekmektedir. Fatiha ve farklı bir sure yine imam tarafından sesli olarak okunduktan sonra cemaat herhangi bir şey okumaz. Burada imam beklenmektedir.
- İmamın besmelesiyle birlikte rükuya geçilir ve dik durulup secdeye gidilir.Sonrasında Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra ayağa kalkılır.
- Ayağa kalkıp sübhaneke okunur. İmam tekrar beklenir. Sesli olarak Fatiha ve başka bir sure tekrar dinlenir.
- Allah-u Ekber diyen imamla birlikte rükuya varılır, secde ve sonrasında ayağa kalkılır.
- İmam besmele çektikten sonra Fatiha ve farklı bir sure tekrar okunur. Secde yapılır ve tahiyyat bölümüne geçilir. Burada ilk oturuştan farklı bir biçimde Rabbena da okunmaktadır. Selam verilerek namaz bitirilir.
“Her kim Ramazan ayında hak olduğuna inanarak ve riya karıştırmayarak Allah rızası için kâim olursa (teravih kılarsa) onun geçmiş günahları bağışlanır.”
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
Nadr ibni Şeyban Radiyallâhu Anhtan rivayetle Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
“Allah Azze ve Celle size Ramazan’da oruç tutmayı farz kıldı, ben de teravih namazı kılmak ve Kur’ân okumak için gece uyanık kalmanızı sünnet kıldım.
Kim inanarak, ihlâsla hareket edip sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesinde de uyanık kalır, teravih namazı kılıp Kur’ân okursa annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olur.”
(Nesâi, Sıyam: 40; Müsned, 1:195)
Teravih namazı, Ramazan gecelerini manalandırıp nurlandıran tatlı bir ibadettir. Mü’minler kalp ve gönüllerini bu manevî havayla temizlerler.
Ayrıca iftar sonrasında vücuda bir ağırlık çöker. Ancak teravih namazı sayesinde bu sıkıntı dağılır, sindirim kolaylaşır. İnsan hem bedenen, hem de manen bir ferahlığa kavuşur.
Teravih namazı, kadın-erkek her Müslümana müekked sünnettir.
Teravih namazı, orucun değil, vaktin sünnetidir. Bunun için hastalık ve yolculuk gibi bir mazeretten dolayı oruç tutmayanlar da teravih namazını kılmaya çalışırlar.
Teravih namazı, o geceyi ihya etmek, gecenin bütününü ibadetle geçirmek demektir.
Bu gerçeği Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem bir hadislerinde şöyle ifade ederler:
“ Teravih namazını imamla birlikte sonuna kadar tamamlayan o geceyi bütünüyle ibadetle geçirmiş gibi sevap elde eder.” (Tirmizi, İbni Mâce, İbni Huzeyme)
Şimdi tekrar soruyoruz..
Namaz en hayati kulluk borcumuz. Efendimizin ifadesiyle ahirette ilk hesaba çekileceğimiz amel. Aynı zamanda namaz hem bu hem de öte dünyada bizim için bir huzur kaynağı. Peki bu huzur kaynağımıza yeteri kadar ehemmiyet veriyor muyuz?