Çocukların birçoğu yemeğe karşı isteksiz, diğer bir deyişle iştahsızken; bazıları yemeyi reddeder ya da seçici davranır. Yemeği reddetme ya da seçici davranma özellikle 2 yaş civarında sık rastlanan olumsuz yeme davranışlarıdır.
Bazı durumlarda çocuk iyi besleniyordur ancak ailenin beklentisi çocuğun yediklerinden daha fazla yemesi gerektiğidir.
İştahsızlık
1- Bazı hastalıkların ve özel durumların sonunda ortaya çıkabilir. SONUÇTUR
2- Bazı hastalık ve özel durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. NEDENDİR
Bu iki maddeyi dikkatle incelediğinizde sizin çocuğunuzda hangi durum söz konusu anlayabilirsiniz. Çocuğum iştahsız, hiç yemek yemiyor, yemek yemeyi reddediyor, sadece sevdiği yemekleri yiyor, zorlarsam yemek yiyor gibi cümlelerle çocuğunuzun iştahsızlığını önce tanımlamalısınız. Durum tespitini yaptıktan sonra nedenlerini bulmaya çalışmalısınız.
İştahsızlığın nedenleri
• Psikolojik nedenler
Çocuklarda iştahsızlık genellikle psikolojik nedenlerle ortaya çıkar. Çünkü beslenme, çocuğun ebeveynlerine isteğini en iyi anlatabildiği araçlardan biridir. Çocuk tarafından yiyeceğin reddedilmesi, anne-babaya karşı kullanılan güçlü bir silahtır. Aile ve çocuk arasında yaşanan olumsuz yeme davranışının devam etmesi, duygu durum bozukluğuna kadar varan sorunlara neden olur. Yemek saatlerinde adeta kabuslar yaşanır, çocuk ve aile deyim yerindeyse savaşır. Genellikle de savaşı çocuklar kazanır.
• Hastalıklar
Anemi (kansızlık), bağırsak parazitleri, enfeksiyon hastalıkları, hipertiroidi, diyabet, konjenital kalp hastalıkları, besin zehirlenmesi gibi hastalıklar henüz tanısı konmadan önce iştahsızlık şeklinde belirti verebilir. Çocuğunuzun birden iştah kaybını fark ettiyseniz vakit kaybetmeden sağlık kontrollerini yaptırınız.
• Özel Durumlar
Diş çıkarma dönemi, ev değişikliği, taşınma nedeniyle hava değişimi, tatil nedeniyle evden uzaklaşma, anneden ya da babadan ayrılma (iş nedeniyle de olabilir) gibi nedenler geçici olarak iştahın azalmasına yol açabilir. Yeni duruma alıştıkça kısa sürede iştahsızlık ortadan kalkar.
AYLARA GÖRE VERİLMESİ GEREKEN EK BESİNLER
0 – 6 ay SADECE ANNE SÜTÜ
6. ay ANNE SÜTÜ
Eğer anne sütü yoksa devam maması
Yoğurt
Yumurta sarısı ( ¼ oranında) (yumurta alerjik özelliğinden dolayı küçük miktarlarla başlanır ve giderek miktarı artırılır.)(alerjik bebeklerde veya alerji öyküsü olan ailelerde ertelenebilir)
7. ay ANNE SÜTÜ
Yumurta sarısı
Bisküvi, pirinç, pirinç unu, sütlü mama
Meyve suyu
Yoğurt
Et ( tavuk eti- balık eti)
Bitkisel yağlar
Devam mamaları
8. ay ANNE SÜTÜ
İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı-sebzeli)
Tam yumurta veya pastörize peynir
Tahıl- kurubaklagil ezmeleri
Yoğurt
Devam mamaları
12. ay ANNE SÜTÜ
Aile sofrasına oturtulup kendi isteklerine göre seçim
(kıymalı sebze yemekleri, mercimek, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, vb.)
500 ml süt veya yoğurt
Pastörize peynir
Yumurta
Etler ( tavuk- balık- dana eti)
Meyve veya taze meyve suyu
** 0-1 yaş bebek beslenmesinde bebek için hazırlanan yiyeceklere ayrıca tuz eklenmez. Yiyeceklerin içerisinde doğal tuz yeterlidir.