Produit Ajouté au Panier

X
COMPLÉTER LA COMMANDE
CONTINUER VOS ACHATS

01

AOU'14
İnternetten Alışveriş Yaparken İçiniz Rahat Değil Mi?

 

Tüketicilerin online alışverişten uzak durmasının en önemli sebeplerinden biri internetten alışverişi güvenli bulmamaları. Kredi kartı bilgilerini depolanacağı ve üçüncü partiler tarafından çalınacağından, kartlarından fazla para tahsil edileceğinden korkan ve endişe duyan tüketiciler bu sebeplerden e-ticaret sitelerine kuşkuyla yaklaşıyorlar ve internet üzerinden alışveriş yapmaktan uzak duruyorlar.

 
Özellikle Türkiye’de henüz gelişme dönemini yaşayan e-ticarete kullanıcıların önyargıları dem vurmaya devam ediyor. Her ne kadar son yıllarda önemli bir kırılım yaşansa ve e-ticaret siteleri kullanıcı sayılarını ve cirolarını artırmaya devam etse de hala aktif internet kullanıcısı olsa da online alışverişi hiç deneyimlememiş birçok kişi var.
 
İşte bu noktada herkesin kafasındaki en önemli soru işareti olan “İnternetten alışveriş güvenli mi?” sorusunu cevaplamak önem kazanıyor. Dolandırılmaktan korkan tüketicilerin aklındaki bu soru işaretlerini gidermek Türkiye’deki e-ticaret sektörünün de büyümesine yol açacağı için bu konu büyük önem arz ediyor.
 
İnternetten alışverişin neden güvenli olduğunu anlatmadan önce tüketicilerin haklarının devlet tarafından 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kararınca korunduğunu ve online alışverişlerin  4077 sayılı Kanun’un 9/A maddesi gereğince “Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik”e tabii tutulmakta olduğunu belirtmekte fayda var.
 
Online alışveriş neden güvenli?
SSL Sertifikası ve 3D Güvenlik ile kredi kartıyla güvenli ödeme yapılabilir
 
Artık neredeyse tüm e-ticaret siteleri SSL sertifikasına sahip. 128 ve 256 Bit SSL olarak iki farklı şifreleme yönteminin bulunduğu SSL sertifikasına sahip e-ticaret sitelerinden kredi kartıyla alışveriş yaptığınızda bilgileriniz özel şifreleme teknikleriyle kodlanarak doğrudan bankaya ulaştırılır ve tutarlar kartınızdan güvenli bir şekilde çekilir. Böylelikle kullanıcının bilgileri şifrelenerek 3. partilerin erişimine karşı korunmaya alınır.
SSL protokolünün özellikleri nelerdir?
1- Bağlantı gizlidir.
2- Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar.
3- Haberleşen uçların kimlikleri doğrulanabilir.
4- Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır.
5- Bağlantı güvenilirdir. Mesaj akışı, mesajın bütünlüğünün kontrolünü de içerir.
6- Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.
7- İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular.
 
 
Bir websitesinin güvenlip olup olmadığını nasıl anlarım?
İşlemler sürecinde, güvenli bir sitede olduğunuzu anlamak için iki şeye dikkat etmeniz gerekmektedir: Bunlardan biri, browserınızın altında bulunan bir anahtar ya da kilit simgesidir. Buna ek olarak içinde bulunduğunuz sayfanın adresinin başındaki http://, https:// olarak değişir. Bunlar, güvenli bir alanda olduğunuzun göstergesidir. Özellikle tarayıcılarda ssl kullanılan websitelerine girdiğinizde adres satırı yeşil renge döner bu olaydan dolayıda güvenli bir yerde olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
 
 
Online alışveriş siteleri mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu sunmak zorundalar
 
İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin hakları ticaret kanunları tarafından korunuyor. Bu kanunlar çerçevesinde e-ticaret siteleri mesafeli satış sözleşmesi sunmak zorundalar. Bu sitelerden beğendiğiniz ürünü sepete attıktan sonra satın alma sürecine geçtiğinizde burada karşınıza mesafeli satış sözleşmesi çıkıyor ve bu sözleşmeyi onaylamadan bir sonraki adıma geçemiyorsunuz. Bu da tüketicilerin haklarını tam olarak bilmesi ve çıkabilecek problemler hakkında öncesinde bilgi sahibi olması anlamına geldiğinden kullanıcıların alışverişlerini tamamlamadan önce bu sözleşmeleri detaylıca okumadan geçmemeleri gerekiyor.
 
Garanti belgeleri ve ürün fiyat bilgileri kullanıcıyla paylaşılır
 
Tüketiciler internetten alışveriş yaparken satın alacakları ürünler hakkında her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar. Ürün özelliklerinden KDV dahil fiyatlarına, garanti belgelerine kadar her türlü bilginin şeffaf olarak verilmesi mağazadan alışverişten daha güvenli bir alışveriş deneyimi sağlıyor. Eğer tüketicilerin satın aldıkları ürünler sitede gördüğünden daha farklı çıkarsa iade haklarının da bulunması tüketicilerin lehine bir durum oluşturuyor.
 
 
Tüketicilerin internetten alışverişlerde yasal hakları bulunuyor
 
Daha önce de belirttiğimiz gibi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kararınca tüketiciler yasalar tarafından koruma altında. Tüketicilerin bu haklarını bilmiyor olmaları e-ticarete şüpheli yaklaşmalarına sebep olurken bu yasalar dijital ortamda alışverişi güvenli hale getiriyor. Örneğin yasa gereğince tüketiciler memnun olmadıklar ürünleri 7 gün içinde yasal olarak iade etme hakkına sahipler.
 
Kargo teslimatı sırasında da tüketicilerin hakları bulunuyor
 
İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin en büyük şikayetlerinin başında kargo teslimatları geliyor. Kargonun yanlış gelmesi, kargodan eksik ya da hasarlı ürünlerin çıkması, teslimatın gecikmesi gibi sorunlar tüketicileri endişelendiriyor. Ancak tüketicilerin kargo teslimatı hakkında da hakları bulunuyor ve dolayısıyla bu haklar çerçevesinde tüketicilerin endişe etmelerine gerek kalmıyor.
 
İnternetten alışveriş yapmak bir mağazada alışveriş yapmaktan farklı değil
 
 
Ödeme güvenliği açısından bakarsak internetten alışveriş yapmakla fiziki olarak mağazalardan alışveriş yapmak arasında çok bir fark yok. İnternet üzerinden kredi kartı bilgilerinin çalınacağından korkan kişiler aslında mağazalarda da aynı tehlikeyle karşı karşıyalar. Nitekim e-ticarette kredi kartı bilgilerinizi dijital ortama girerken mağazada da aynı bilgileri kasiyer ya da garsonlara teslim ediyorsunuz. Dolayısıyla kredi kart bilgilerinizin kötü niyetli üçüncü şahısların eline geçmesinden endişe ediyorsanız bu durumla gittiğiniz mağazada da karşılaşma olasılığınız var.
 
Faturalarınızı saklayarak gerektiğinde yasal yollara başvurabilirsiniz
 
Tüm bunlara rağmen internetten alışveriş yaparken çözülemeyen bir sorunla karşı karşıya kalırsanız yasal yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Bu açıdan ürünle birlikte gelen faturalarınızı, ödeme bilgilerinizi saklamanız önem taşıyor. Böylelikle hakkınızı kanıtlarla savunma yolunu da seçebilirsiniz.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






MOTS-CLÉS: