Kurban etlerini nasıl değerlendirmeliyiz? Kesilen kurbanda ki amaç nedir?
Kesilen kurbanın eti üçe ayrılır. Bir kısmı ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşulara dağıtılır. Geriye kalan üçte bir de fakir ve muhtaçlara verilir. Kurbanın etinin bu şekilde taksim edilmesi mendup/güzel bir davranıştır. Nitekim Kur'ân-ı Kerim'de şu ayetlerde böyle bir taksim yapılabileceği bildirilmiştir;
"Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yeyin, hem de yoksula ve fakire yedirin." (Hacc, 22/28)
Aynı zamanda Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kesilen kurbandan hem sahibinin yemesini hem de başkalarına yedirmesini teşvik etmiştir. Kurbanın etinden dağıtılan kısmın üçte birden az olmaması mendup yani güzel bir davranıştır. Bütün bunlarla birlikte, eğer kurban kesen kimse ailesi kalabalık ve imkânı geniş biri değilse, bu durumda kurbanın hepsini kendi evinde bırakması daha uygun olur. Çünkü kendisinin ve ailesinin ihtiyacı, diğer insanların ihtiyacından önce gelir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu konuya dikkatleri çekerek, ihtiyaç sahibinin ilk önce kendisinden ve ailesinden başlaması gerektiğini bildirmiştir.
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Hiç bir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zîra, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıl1arıyla, sınnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevkiye ulaşır. Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifâ edin."
Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm kurban kesmek istediği zaman iki tane büyük şişman çift boynuzlu alaca, hadımlaştırılmış koç alırdı. Bunlardan birisini Allah'ın birliğine ve kendisinin peygamberliğine şehadet eden ümmeti adına keser, diğerini de Muhammed ve ÂI-i Muhammed aleyhissalâtu vesselam adına keserdi.
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Maddi imkânı olup da kurban kesmeyen namazgâhımıza sakın yaklaşmasın.
Zeyd İbnu Erkam radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalâtu vesselâm'ın ashabı: "Ey Allah'ın Resulü dediler, bayram günü kesilen şu kurban nedir?"
"Bu babanız İbrahim aleyhisselâm'ın sünnetidir" buyurdular. Ashab: "Pekiyi, kurban kesmede bize ne gibi sevap var ey Allah 'ın Resûlü!" dediler. "Kurbanın her bir kılı için bir sevap" buyurdular. Ashab tekrar: "(Kesilen kurban, koyun kuzu gibi) yünlü ise ey Allah'ın Resûlü (sevap nasıl olacak)?" diye sordular. Aleyhissalâtu vesselam: "Yünün her bir kılı için de bir sevap var!" buyurdular.
İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselam'a bir adam geldi ve: "Üzerimde bir deve (kurbanı) borcu var. Ben onu satın alacak güçteyim. Ama deve bulamıyorum ki satın alayım" dedi. Bunun üzerine Resülullah aleyhissalâtu vesselâm ona yedi davar satın alıp kesmesini emretti.
Ümmü Bilâl Binti Hilâl babasından naklediyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Koyun nev'inden ceza' (yani altı ayını doldurmuş ve bir yılını doldurandan geri kalmayan dolgun kuzu)nun bayram kurbanı olması câizdir.
Uveymir İbnu Eşkar radıyallahu anh'ın anlattığına göre, "Kurbanını bayram namazından önce kesmiş, sonra da durumu Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a açmıştır. Aleyhissalâtu vesselâm da kendisine: "Kurbanını iade et (yeniden kes, o kurban yerine geçmez)" cevabında bulunmuştur.
Hz. Câbir radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm kurban ettiği her deveden birparça etin alınmasını emretti. (Toplanan) etler bir çömleğe konulup pişirildi. Sonra Resül-i Ekrem aleyhissalâtu vesselâm ve beraberindekiler etten yediler ve et suyundan içtiler.
Kurbanlık etlerin saklanması ve pişirilmesi konusunda bazı ipuçları;
Kurban etin lezzetli olması için öncelikle hayvanın stressiz ve sağlıklı koşullarda kesilmesi gerekiyor. Hayvan kesildikten sonrada kanın akıtılması gerekir. Kurban etinin en az 6-24 saate kadar dinlendirilmesi ve etin 2. ve 3. gün yenmesi daha sağlıklı olacaktır.
Kurbanlık Et Nasıl Saklanır?
Kurbanınızı kesecek kişinin uzman bir kasap olması hususu da önemlidir. Hayvanın iç organları ise fazla bekletmeye gelmediği için hemen tüketmek gerekir. Hayvanların akciğerini pek yemeyiniz, karaciğerinde leke benek görürseniz yemeyiniz. Kalbini, böbreğini yiyebilirsiniz. Hayvan kesildikten sonra da 14-15 derecede 10 saat kadar oda sıcaklığında bekletilmelidir. Daha sonra buzluklarda muhafaza edilebilir.
Etin En Güzel Yeri Neresi?
En lezzetli kısımları kontrfile, antrikot ve bonfile kısımları olup bu kısım en iyi ızgaralık kullanılır.
Köfte en iyi hangi etten yapılır?
Pançeta, döş, nuar ve biraz da gerdan kısmından alınan etten yapılan köfte lezzetli olur. İçerisine bayat ekmek ve bir miktar süt katılabilir. Bir miktar karbonat katılabilir. Yada irmikli köfte yapabilirsiniz. Daha önce irmikli köfte tarifini vermiştik site içinde arama yaparak bakabilirsiniz. Farklı malzemelerle farklı lezzetler ortaya çıkacaktır.
Kurban Etini Sucuk Yaparak Da Değerlendirebiliriz.
Sucuk yaparak da etler değerlendirilebilir. Sucuğun uzun süre saklanması için bağırsağın içine doldurulur. Dana etinin içerisine bol miktarda sarımsak, karabiber, kimyon, yenibahar, biraz ince dövülmüş kakule, hafif karanfil, hafif tarçın eklenebilir. Bağırsağın içine doldurmak istemeyen şekil verip streçe de sarabilirler. Deepfreeze de bu şekilde muhafaza edilebilir.
En güzel et kavurma hayvanın neresinden yapılır?
Kavurma genellikle arka kısımlardan yapılır. Sade yapılabilir, soğan ve sarımsakla birlikte kavrulabilir. İç yağ kullanıldığından sıvı yağ eklenmeyebilir.