Produit Ajouté au Panier

X
COMPLÉTER LA COMMANDE
CONTINUER VOS ACHATS

26

SEP'15
Zilhicce Ayının Fazileti

 

 

 

Zilhicce ayı bu sene 15 Eylül 2015 salı günü başlamaktadır. Hicri 1 Zilhicce 1436
 
“Allâhü Teâlâ’ya -içinde kendisine ibadet olunan- en sevimli günler Zilhicce’nin (ilk) on günüdür. Her bir gününün orucu bir senelik oruca, her gecesinin ihyası da Kadir Gecesi’ni (ibâdetle) ihya etmeye denktir.” (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
 
Zilhicce Ayı Nedir?
 
Kurban bayramının içinde olduğu aya zilhicce ayı denir, hicri-kamerî ayların 12’ncisidir. Her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün” “leyâli-i aşere” yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.
 
ZİLHİCCE AYI VE ON GECE
 
Bu akşam idrâk edeceğimiz kamerî ayların 12’ncisi olan Zilhicce ayı, İslâm’ın beş esâsından biri olan hac farîzasının îfâ edildiği umûmî af ayıdır. Arafât’a çıkıldığı, Allâh için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.
 
Zilhiccenin birinci on gecesi “leyâlî-i aşere” yâni 10 mübârek gecedir. Bu ayda, noksanların tamamlanması için istiğfâr, salevât-ı şerîfe, diğer duâlar ve tesbîh namazına devamda hayır vardır.
 
Hacca gidemeyen mü’minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazîlettir. O bakımdan Kurban bayramından evvel dokuz gün oruç tutmalı, 10. günü kurban kesilinceye kadar bir şey yemeyip kurban etinden yemelidir. Bu mendubdur. Hiç olmazsa 8’inci gün ile beraber, 9’uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lâzımdır.
 
Arefe günü sabah namazından bayramın 4’üncü günü ikindi namazına kadar, bütün farz namazların arkasından Teşrîk tekbîri (Allâhü Ekber Allâhü Ekber, Lâ ilâhe ilallâhü vallâhü ekber, Allâhü Ekber ve lillâhil-hamd) okumak kadın-erkek her mükellef Müslümana vâciptir. 
 
 
Zilhiccenin 1’inden 10’una kadar “leyali-i asere” yani 10 mubarek gecedir.
Bu ayda, noksanlarin tamamlanmasi icin istigfar, salevat-i serife, diger dualar ve tesbih namazına devamda hayir vardır.
 
 
Hacca gidemeyen mu’minlerin bu gunlerde oruc tutmalari cok buyuk fazilettir. O bakımdan kurban bayramından evvel dokuz gün oruc tutmalı, 10.günü kurban kesilinceye kadar bir sey yenmemelidir. Hic olmazsa 8. gün ile beraber 9. günü (arefe günü) oruclu olmanın fazileti büyüktür.
“Arefe günü oruç tutanın geçmiş sene ile gelecek sene günahlarının mağfiret edileceği “Hadisi şerif ile müjdelenmiştir.
 
Zilhicce ayinin birinden onuna (yani kurban bayraminin ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra  aşağıdaki tesbihler okunur.
 
Zilhicce ayının birinden onuna kadar her gün sabah namazlarından sonra ;”on salavatı şerife (Allahumme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed) “,
 
On istiğfar; (Estağfirullahel azıym.el kerim.ellezi la ilahe illa huvel hayyel kayyume ve etubu ileyk. ve neselühüt tevbete vel mağfirete vel hidayete lena innehu huvet tevvabur rahıym.)
 
On tevhid; (la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh.lehul mulku ve lehul hamdu yuhyi ve yumit.ve hüve hayyun la yemutu bi yedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir)
 
Kaynak:Dua ve ibadetler





MOTS-CLÉS: